Köpeklerde İshal Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Köpeklerimizde ishal en sık karsılastıgımız ve önemsenmesi gereken bir durumdur.
Köpeklerde ishal her dönem gorulebilen özellikle yavru doneminde sık görülen ve tehlikeli olan bir problemdir.İshal cesitli sebeblerden kaynaklanıyor olabilir.Bu sebebleri tek tek ele alalım.
- Diyette değişim
- Belli bir yiyeceğe olan reaksiyon
- Çöp ya da bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi
- Zehirli bir maddenin ya da toxic bir bitkinin vücuda alınmış olması
- Oyuncak,blastik poşet gibi yabancı bir maddenin sindirilmiş olması
- Alerjik reaksiyon
- Bakteriyel ya da viral enfeskiyon
- İç parazitler ( rounworms, coccidia, giardia)
- Bağırsak hastalıkları
- Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları
- Sindirim sistemiyle ilgili organlarda kanser ve tümör
- Bazı ilaçlar
- Colitis
- Stress
- Hemmorhagic gastroenteritis
- Asırı sıcak ve soguk
Yukarıdaki durumlarda ishal kacınılmazdır.Peki köpeginiz ishal oldugunda hemen veteriner hekimemi goturmelimisiniz.
Bazen ishal anlık da olabilir yukarıda bahsettıgımız gıbı mama degisimi vs durumlarda anlık ıshalle karsılasabılırız bunun ıcın 12-24 saat yavruya yıyecek vermeden taze su bulundurarak gozlemlenmelidir.İshal kesilmezse vakit kaybetmeden veteriner hekiminize basvurmalısınız.
Asagıda ki durumlarda hic beklemeden veteriner hekime gitmelisiniz
Köpegin dıskısı siyaha yakın koyu renkli olması agır bir kokuya sahip olması,dışkıda mukus veya kan olması sindirim sistemi veya migdede bir ic kanamayı gösteriyor olabilir vakit kaybetmeden veterinere gidilmeli.
İshal olan köpeklerim genel olarak istahı kesilir enerjide buyuk bir düşüş hareketsizlik halindede veterinerinize görünmelisiniz.
Köpeginiz eger su icmiyorsa hic beklemeden veteriner hekiminize gidin.Sabah olsun gideyim demeyin su tüm canlılar icin onemlidir özellikle ishal yavru bir köpek icin hayati önem tasir.Ani su kayıplari önlenmezse ölümlerle sonuclanacaktır.
Karın agrısı karında sislik dokunuldugunda inleme acı hissi varsa hekiminize gitmelisiniz.
İshal sürecinde 12-24 Saat yiyecek kesilerek (su mutlaka icmesi saglanmalı) iyi bir gözlem gerektirir.Dıskı miktarı rengi kokusu sıklıgı gibi bilgiler veterinerinize vereceginiz önemli bilgilerdir ve vet hekiminizin teşhis koymasini hızlandıracaktır.
Köpeginiz ishal Ne yapmalısınız ? Ne yapmamalısınız ?
ishal anında köpeginiz hızlı olarak su kaybına ugrayacagı icin mutlaka su icmesi saglanmalıdır.
12 – 24 saat kesinlikle yiyecek verilmemelidir.
Köpeginizin ishali veteriner hekime gitmenizi gerektirmeyecek durumda ise hafif ishalse suda haslanmıs pirinc sulu olacak sekilde ılık soguk sekilde verebilirsiniz.Pirinc probiotik acısından zengin bir besindir ve sindirim sisteminin düzelmesine yardımcı olur.
Eger sade pirinci yemiyorsa köpeginiz yogurtla karıstırıp verebilirsiniz.Yogurtta dogal bir probiotiktir.
Kulaktan dolma ev receteleri veya ilaclarla ishali kesmeye calısmakta buyuk bir yanlıstır.İlk yapılması gereken ishalin sebebini bulmaktır.
Kanlı ishal hastalıgı olan bir köpegin ishalini evde yalan yanlıs tekniklerle kesmeye calismak hayvanı öldürmekten baska birsey degildir.
İç parazitler köpeklerin ishal olmasına hatta bu ishalde kan gorulmesine sebebdir.Özellikle anne sütünden kesilmis kopeklerde ic parazit problemi gorulur.Parazit uygulaması yapılmadıgı taktirde buyuk saglık sorunları yasanır.Mutlaka anne sütünden kesildikten sonra ömür boyu köpeklerinize duzenli parazit uygulamasını yaptırınız.
Özellikle yavru köpek ölümlerinin buyuk bir kısmı ishal sorunundan kaynaklanmaktadır !