Köpeklerde Kısırlaştırma( Ovariohisterektomi )

Ovariohisterektomi Köpeklerde kısırlaştırma birçok köpek sahibine göre gerekli bazılarına göre ise gereksiz bir uygulama,kısırlaştırmanın sağlık açısından yararları veya zararları nelerdir ?

kopeklerde-kisirlastirma

Köpeklerde kısırlastırma özellikle sokak köpekleri için şart olan bir uygulamadır,sokaklarda başı boş olan köpekler hızla üreyerek çogalırlar kısırlaştırma bu üremenin önüne geçmek için kesinlikle gereklidir.Ayrıca kısırlaştırma çeşitli kanser riskinide azaltmaktadır.Sağlıklı köpekler yetiştirmek ve sahipsiz köpek nüfusunu azaltmak için yapılan en başarılı ve zararsız uygulama kısırlaştırmadır. Köpeklerde kısırlaştırma için en sağlıklı yaş, 6 ile 9 aylık arasındadır. 8 haftalıktan büyük olan tüm köpekler ise kısırlaştırılabilir. Yetişkin köpeklerde kısırlaştırma zor veya zararlı değildir. Ancak yaşlı veya kilolu köpeklerin tedavi süreci daha uzun olur.

KISIRLAŞTIRMANIN TIBBİ FAYDALARI

Kısırlaştırma bazı hastalıkların ve davranış bozukluklarının önüne geçebilir.

Testis Kanseri

Erkek köpeklerde kısırlaştırma testisler alınarak yapılır böylece ileri yaşlarda sık görülen erkek köpeklerdeki testis kanseri riski ortadan kalkmış olur.

Prostat Problemleri

Eğer köpeğiniz kısırlaştırılmadıysa, yaşlandıkça prostatı giderek büyüyecektir. Bu onun için rahatsız edici olabilir ve hatta idrar yapmasını zorlaştırabilir. Prostat enfekte olursa, kısırlaştırma olmadan tedavi etmek zordur. Kısırlaştırma sadece prostat kanserini önlemek ile kalmaz, prostat enfeksiyonlarını, ağrılarını ve idrar kaçırmayı da önler.

Adet Akıntısı(regl )

Kısırlaştırma uygulaması dişi köpeklerin kızgınlık süresince geçirdikleri adet dönemini de etkiler. Kısır bir dişi köpek adet olmaz, dolayısıyla akıntısı da olmaz. Ayrıca bu dönemde salgıladığı koku ile çevresine erkek köpekleri toplamaz.

Ayrıca:

Eşleşme isteğine bağlı problemler ( evden kaçma, yüksekten atlama veya düşme, aşısız hayvanlardan hastalık bulaşması, vb.) önlenecek veya büyük ölçüde azalacaktır.

Meme tümörü, yumurtalık ve rahim kanseri riskleri elimine edilecek veya azaltılacaktır. (özellikle ergenlik öncesi (prepubertal dönemde) kısırlaştırılırlarsa)

Daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmalarına yardımcı olacaktır. ( kısırlaştırmanın köpeklerde 1-3; kedilerde 3-5 yıl kadar ömürlerini uzattığı kaydedilmiştir)

Eşleşme isteğine bağlı olarak sık karşılaşılabilecek problemler önlenebilecek veya azaltılmış olacaktır.

kopek-kisirlastirmaEvcilleşme sürecinde kedi ve köpeklerde üreme döngüleri de dahil olmak üzere pek çok değişiklik olmuştur. Evcil hayvanların eşleşme güdüleri duygulara ve hislere değil tamamen içgüdülere dayanmaktadır. İçgüdüleri onlara, kimyasal bağlantılar aracılığıyla türlerinin devamını sağlamak için üremeleri/çoğalmaları gerektiğini söyler. Yabani hayatta bir türün ne sıklıkta üreyeceğini de doğanın dengesi belirler. Ancak kedi ve köpekler artık yabani ekosistemin bir parçası değildirler, dolayısıyla bu temel içgüdü artık ne olması gereken ortamda ne de olması gereken doğal dengede gerçekleşmektedir. İşte bu dengesizlikten dolayı üreme dönemleri artık doğanın kontrolünden çıkmıştır. Kedi ve köpeklerin üreme hızı o derece yüksektir ki her yıl doğanların ayrı ayrı her biri için uygun yaşama koşullarının sağlanabilmesi olanaksızdır. Kedi ve köpek sahipleri bu aşırı popülasyonla bir ilişkilerinin olmadığını düşünebilirler. Ancak
kısırlaştırılmamış bir kedi veya köpek sahibi bu aşırı nüfus sorununun potansiyel bir parçası demektir. Bu problemin kontrol altına alınabilmesi için tüm kedi/köpek sahipleri bu konuda bilinçli ve duyarlı olmalıdır. Bu sorunun bir parçası mı, çözümün bir parçası mı olma kararını verecek olanlar kendileridir.

Veteriner tıbbi literatürün objektif okunmasında köpeklerde kısırlaştırmanın uzun vadeli risk ve yararları ile ilgili karmaşık bir durum ortaya çıkıyor. Kanıtlar kısırlaşmanın hem olumlu hem olumsuz sağlık etkilerinin olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, bu konu ile ilgili gerçekte ne kadar az bilgimiz olduğu da açıkca görülmektedir.

Herşey göz önünde tutulunca, erkek köpeklerin, özellikle olgunlaşmamış erkek köpeklerin ileride sağlık problemleri riskine karşı kısırlaştırılması için geçerli neden görülememektedir. Erkek köpeklerde kısırlaştırma ile bağlantılı sağlık sorunları, yararlarını birçok durumda aşabilir.

Dişi köpekler için durum çok daha karmaşıktır. Kısırlaştırmanın sağlığa yararları, birçok durumda (hepsinde değil) sağlık sorunlarını aşabilir. Herşey ele alındığında, dişi köpek kısırlaştırmanın sağlığa zarar ve yararları köpeğin yaşı ve farklı ırkların çeşitli hastalıklara yakalanma riskine bağlıdır.

Köpeklerin fiziksel olarak olgun olmasını bekleyip kısırlaştırmanın veya erkek köpeklerde tıbbi bir zorunluluk yoksa hiç kısırlaştırmamanın geleneksel kısırlaştırma yaşı olan altı ay ile yavruda kısırlaştırma olan modern yaklaşımın ortaya çıkardığı saglık risklerini ortadan kaldırabileceği görülüyor.

Kısırlaştırmanın uzun vadeli sağlık riskleri veya yararları köpekten köpeğe değişir. Her köpek için ırk, yaş, cinsiyet ve tıbbi olmayan faktörler göz önünde bulundurularak karar verilmelidir. Tüm köpekler için standart bir yaklaşım veteriner tıbbi literatürüne göre desteklenebilir olarak görülmüyor.

 

 KÖPEKLERDE KISIRLAŞTIRMA NE ZAMAN YAPILMALIDIR

Köpekler en erken 8 haftalık olduklarında güvenle kısırlaştırılabilirler. Bu operasyonlar hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak aslında herhangi bir yaşta (8 haftalıktan itibaren) genel anestezi altında gerçekleştirilebilir. Unutmayın seksüel erişkinliğe ulaşmadan ameliyat edilmeleri meme ve prostat kanseri riskini neredeyse sıfıra indirmektedir.

KISIRLAŞTİRMA FİYATLARI

Kısırlaştirma fiyatlari veteriner kliniklerinde farklilik göstermektedir.Aşagıdaki tabloda kisirlastirma fiyat listesi taban fiyat olarak verilmiştir.Belediye veterinerlik hizmeti ile belediye veterinerlerinde kısırlaştırma işlemini daha uygun fiyatlara yaptırmanız mümkün.

kisirlastirma-fiyat

KISIRLAŞTIRMA SONRASI AŞIRI KİLO ALIMI

Kısırlaştırma köpeğin cinsel davranışlarının ortadan kaldırılması işlemidir. Köpeğinizin yaşam tarzı üzerinde etkisi olmaz. Köpekler ksırlaştırıldıktan sonra daha şevkatli olurlar ve cinsel hormonların etkisiyle artan hareketliliğinde biraz kısıtlanır. Buda günlük kalori alımında düşürmemiz gerekir. Kısırlaşan köpekler kısırlaştırılmadan önceki gibi beslenir ve yeterli egzersizleri yapmazsa kilo alabilirler. Veterinerizle konuşup uygun bir mama programı ile bu sorunu rahatlıkla aşarsınız.

OPERASYON ve BAKIM

Operasyon süresi 20 ila 60 dakikadır ve hastaların çoğu, operasyonu- aynı gün taburcu edilebilecek kadar- iyi tolere ederler. (Dişi kedi ve köpeklerin operasyonu nispeten erkeklere göre daha büyük çaplı olduğu için 1 gün hospitalize edilmelerinde yarar vardır.) Operasyon yarası 7-10 günde iyileşir ve bu süreçte yara bölgesinin korunması şarttır (bandaj veya yakalık ile). Erkek kedilerde çoğu kez yakalığa dahi ihtiyaç duyulmaz. Merkezimizde sağladığımız steril operasyon koşulları sebebiyle ameliyat sonrası herhangi bir antibiyotik uygulamasına gerek olmamaktadır.

 

Özhan

Özhan

Köpek DOSTU Hayatını köpekler olmadan yaşamak istemeyen,bu meslegi iş ve para için degil huzur bulduğu için yapan köpek egitim ve rehabilitasyonu üzerine çesitli çalismalar, araştirmalar yapan hayvanlar için çok daha güzel bir dünya düşleyen 32 yaşında ATATÜRKCÜ Memleket Sevdalisi.

Köpeklerde Kısırlaştırma( Ovariohisterektomi )” için 2 yorum

  • Avatar
    16 Nisan 2017 tarihinde, saat 11:51
    Permalink

    1 yasında dişi bir golden köpegimiz var ama kısırlastırma için cok kararsız kalıyoruz.

    Yanıtla
    • Özhan
      18 Nisan 2017 tarihinde, saat 21:00
      Permalink

      Merhaba Pınar Hnm
      Kısırlaştırmanın yarar ve zararlarını yazımızda açıklamıştık vet hekiminizle görüşerek doğru kararı vereceginizden eminim.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir