Köpeklerde Şeker Hastalığı (Diyabet)

KÖPEKLERDE ŞEKER HASTALIĞI

Köpeklerin Doğuştan şeker hastası oldugu yönünde bazı yazılar bulunmakta,ama bu tamamen yanlış bir bilgidir.

Şeker hastalığı (diyabet) vücutta insülin eksikliğine bağlı gelişen endokrin (vücut içi salgısı ) sistem hastalıgıdır.Şeker hastalığı kedi ve köpeklerde sıkça rastlanan bir hastalıktır.Pankreasın görevini yerine getirmemesi olarak özetleyebilecegimiz şeker hastalıgı mutlaka tedavi edilmesi gereken bşr hastalıktır.

Diabet insülin eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. İnsülin kan şekerini (glikoz) doğru seviyede tutan bir hormondur. İnsülin azlığında, gıdalardaki şeker kanda artar ve daha sonra da idrarda ortaya çıkmaya başlar.

KÖPEKLERDE ŞEKER HASTALIĞININ NEDENLERİ

seker-hastaligiEğer köpeğinize diyabet teşhisi konduysa nerede hata yaptığınızı merak edebilirsiniz. Fakat bazı köpek ırkları diğerlerine göre diyabete daha yatkındır. Orta yaşlı dişi köpeklerde daha fazla görülse de her köpek bu hastalığa yakalanabilir. Obez köpeklerde bu hastalığın oluşma şansı daha fazladır. Fakat bu her obez köpeğin bu hastalığa yakalanacağı anlamına gelmez. Dişilerde, senede iki kere görülen kızgınlıktan bir ay sonra kızgınlığın hormonal değişimlerine bağlı olarak gelişebilir. Eğer köpeğinizden yavru almayacaksanız kısırlaştırılmasını öneririz.

Pankreasın vücutta iki temel işlevi bulunuyor;

İnce bağırsakta sindirime yardımcı olan enzimler salgılamak

Kandaki glikozun absorbe edilmesini sağlayan insülin adlı hormonu salgılamak

Köpeklerde şeker hastalığı pankreasın insülin hormonunu yeterli miktarda salgılayamaması ile ortaya çıkar. Köpeklerde şeker hastalığı iki tipte ele alınır;

  • Tip 1:Pankreasın insülün hormonunu hiç üretememesi durumudur. Bu duruma insüline bağımlı diyabet de denir.
  • Tip 2:Pankreasın yetersiz insülin üretme durumudur. Hastalığın bu şekline insüline bağımlı olmayan diyabet de denir.

Köpeklerde Tip 2 yani insüline bağımlı olmayan diyabet son derece nadir görülür. Yani köpeklerde diyabet hastalığı denildiği zaman ilk akla gelmesi gereken Tip 1 diyabettir.

  • Genetik yatkınlık (köpeğin ailesinde şeker hastalığı geçmişi olması köpeğin şeker hastalığı riski taşıdığını gösterir)
  • Obezite (özellikle evde yaşayan köpeklerde yetersiz egzersiz ve yanlış besleme sonucu ortaya çıkan obezite birçok farklı hastalığın yanı sıra şeker hastalığının da önemli nedenlerinden biridir)
  • Hormonal hastalıklar

KÖPEKLERDE ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Diyabetli hayvanların kanlarındaki yüksek şeker idrar ile atılmaya çalışılır. Normalden daha çok su içerler ve iştahları fazla olmasına rağmen kilo kaybederler. Diyabet tedavi edilmezse, göz ve böbrek hastalıkları ve diğer hastalıklar gelişir. Diyabetin erken belirtileri gözden kaçırılırsa, kusma ve depresyon gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkar. Diyabet haftalar veya aylarca tedavi edilmezse hayvan komaya girebilir ve ölür.

  • Susuzluk                       diyabet-kopekler
  • Sık idrara çıkma
  • İştah artışı
  • Kilo kaybı
  • Görme kaybı
  • Tüy sorunları

Köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçı bulunuyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Bu arada şunu da ekleyelim bu belirtiler mutlaka köpeklerde şeker hastalığı olduğunu göstermez zira aynı belirtiler başka birçok hastalığın varlığına da işaret ediyor olabilir ve neye işaret ettiğini öğrenmenin tek yolu da tabi ki köpeği veterinerin muayene etmesidir

ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİRMİ

Diyabetik köpeklerde kan şekerini düzenlemek için günlük insülin enjeksiyonları gerekebilir. Diyabet hastalığı tamamen tedavi edilemez ve bu enjeksiyonlar köpeğinizin geri kalan hayatında günlük olarak uygulanmalıdır. Köpeğinizin aldığı gıdalar dikkatle kontrol altına alınmalıdır. Sadece veterinerinizin reçete ettiği gıdaları vermelisiniz. Kaçamak gıdalar (ekmek gibi) vermekten kaçınınız. İyi bir diyabet tedavisi düzenli gıda vermek, düzenli egzersiz ve günlük enjeksiyonlarla dikkatlice yönetilir.
Özhan

Özhan

Köpek DOSTU Hayatını köpekler olmadan yaşamak istemeyen,bu meslegi iş ve para için degil huzur bulduğu için yapan köpek egitim ve rehabilitasyonu üzerine çesitli çalismalar, araştirmalar yapan hayvanlar için çok daha güzel bir dünya düşleyen 32 yaşında ATATÜRKCÜ Memleket Sevdalisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir