Köpeklerde Alerji Problemleri
Köpeklerde Alerji Nedenleri ve Belirtileri
Köpekler de alerji sık sık karşılasılan ve bazen zorlu süreçlere dönüşen bir sorundur.Alerjik reaksiyonlar köpeğimizin yaşam kalitesini doğrudan etkiler.Alerjinin kaynağını bulmak bazen gerçekten çok zor olabilir.
Köpeklerde Alerji Belirtileri
- Kaşıntı
- Gözlerde akıntı ve kaşıntı
- Kulaklarda kaşıntı
- iltihaplı ve kızarık cilt
- Deride kızarıklık
- Kusma
- Döküntü
- Yüz,dudak ve gözlerde şişme
- Sık sık Esneme
Bu belirtiler başka sorunları işaret ediyor olabilir mutlaka veteriner hekiminize danışın.
Köpeklerde Alerji Çeşitleri
- Pire Alerjik Dermatit
- Alerjik Solunum Yolu Hastalığı
- Atopik Alerjiler
- Bakteriyel Alerjiler
- Kimyassal Madde ve İlaç Alerjileri
- Gıda Alerjisi
Pire Alerjik Dermatit Nedir ? Nasıl Tedavi edilir
Havaların ısınması ile pirelerde hızla üreyerek coğalırlar.Bu durum tüylü dostlarımıza alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir.Düzenli parazit uygulaması ve kaliteli pire tasmaları bu sorunun önüne geçmek için yardımcı etkenlerdir.
Pireler tüylü dostlarımızı ısırarak agız çevresindeki salgılarla alerjik reaksiyonlar oluşturur.Pazariz tedavisi olmayan köpeklerde büyük sorunlara yol acar .
Alerjik Solumun Yolu Hastalığı
Köpekler havadaki alerjen ve antijenlerden etkilenerek hapşırma,göz akıntısı,burun akıntısı,öksürme gibi tepkiler verebilirler.Bu duruma ileri hassasiyet gösteren köpeklerde ise alerjik bronşit ve astım gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.
Atopik Alerjiler
Atopi ya da atopik dermatitis, alerjik bir deri hastalığıdır. Alerji oluşumu sırasında, petin bağışıklık sistemi yabancı maddelere (alerjenlere) karşı aşırı reaksiyon gösterir. En çok görülen alerji tipi solunum tipidir ve atopi olarak da bilinir.Çevremizde artan kimyasal iritanlar, yiyecekler, hava yoluyla gelen polen, çimen gibi alerjenler, ev tozu akarları, enfeksiyonlar ve stres atopik alerjilerin görülme sıklığının artmasının sebeblerindendir.
Köpeklerde Gıda Alerjisi
Gıda alerjisi alınan gıdanın içerdiği proteinlerin antigenik karakter göstermesi nedeniyle ortaya çıkar. (Glikoproteinlerin sindirim ve ısı sistemlerine karşı dayanıklılık göstererek vücutta antijen özelliğini koruması nedeniyle bağışıklık sistemi aktive olur ve alerjik reaksiyonlar gelişir.) Gıda alerjileri tüm alerjilerin %10’unu oluşturur. Mevsimsel, ırksal etkenler çok belirleyici değildir. Enzim yetersizliği, metabolizmik hastalıklar gıda alerjisine sebep olabilir. Gıda intoleransı alerji değildir. Gıda intoleransında köpekte hazımsızlık, kusma ve ishal görülür. Gıda alerjilerinde ise deri hastalıkları oluşur. Köpeklerde gıda alerjisine en sık 2-6 yaş aralığında rastlanır. Gıda alerjisine bağlı deri hastalıklarında deride kaşıntı, kızarıklık, tüy dökülmesi, kepeklenme, kabuklanma görülür. Deri üstünde eritremler, plaklar, püstüller oluşur. Köpeklerde görülen kaşıntıların %20’sinin sebebi gıda alerjisidir. Tavuk eti, sığır eti, balık, yumurta, süt alerjiye sebep olabilir. Allerjen madde tespit edilmezse hastalık kronikleşir ve dermatitise dönüşebilir.
Hastalık 2 formda görülebilir:
Kuru-kepekli deri formu:özellikle baş ve boyun çevresinde görülür. Döküntüler kurudur.
Doku kayıplı formu:Genellikle boyun, baş, ense, omuz bölgesinde görülür. Kızarıklıklar, sınırları belirgin ve ülseratif karakterlidir. İlk başlarda deri yangılıdır; sonraları kaşıntıya bağlı olarak tüyler dökülür ve doku kaybı oluşur. Gıda alerjisi olan bir köpeğin beslenmesinde değişiklik yapmak gerekir. Köpeğinizi 12 hafta süreyle başka bir protein grubundan mamayla beslemelisiniz (Tavuklu bir mama yiyorsa, balıklı, kuzu etli veya tavşan etli bir mamaya geçmek gibi). Bu süre zarfında köpeğinize hiçbir ödül, çiğneme kemiği, özel olarak tatlandırılmış ilaç, diş macunu vs. vermemelisiniz. Veteriner hekiminiz tedaviye yardımcı olması için özel prescription diet mama da önerebilir.