Barf Diyeti

BARF DİYETİ CİG BESİN

Barf Diyeti Nedir ?

Barf diyeti türkce karşılıgı çig besin diyetidir.Köpek sahipleri bazen köpeklerinin mamaya karşı isteksiz olusundan bazılarıda daha besleyici oldugunu düsündükleri icin barf diyetini tercih ederler.İsmindende anlasıldıgı gibi barf diyeti cig gıdalardan et sebze kemil vs olusmaktadır.

Bu  beslenme seklinin ana düsüncesi enerji seviyesini yukseltmek ve protein oranını arttırmaktir.Ve bazı hastalıklara cig besinlerin iyi geldigi örnegin Epileptik bir köpeğin çiğ etle beslenmesinin daha olumlu sonuçlar doğurması gibi.Artıları oldugu gibi eksileride vardır tabili.Mesela özellikle yurdum sartlarında cig besinlerin (et kemik sakatat) yeterince hijyen olmaması ciddi parazit sorunları yaratabilir.Onun icim barf diyeti tercih eden köpek sahipleri parazit uygulamalarini itina ile yapmalidir.

Son dönemlerde yurt dışında köpek beslenmesinde cig besin kullanımının artmasi ülkemizdede ilgi gormustur.Cig gıdaların daha besleyici oldugu gelisim ve bagısıklık sistemine olumlu yonde etki etmesi ayrıca konserve ve kuru mamaların uzun sure kullanımlarında köpek vucudunda cesitli birikimler yapması bu diyeti kullanmaya tesfik etmektedir.Kuru mamaların kalitesinin düsük olması ayrıca yuksek fiyatlarla müsteriye sunulmasıda cabası.

BARF DİYETİ BESİN KAYNAKLARI Yağlar:

                                                     
Ayçiçek Yağı
Balık Yağı
Zeytin Yağı
Tohum Yağları

Kalsiyum Kaynakları:

Kemik
Yumurta Kabuğu

Protein Kaynakları:

Çiğ tavuk-hindi
Çiğ dana-koyun
Haftada bir sakatat
Çiğ balık
yoğurt,yumurta

Vitamin-Mineral Kaynakları:
Sebzeler; mevsim sebzeleri

Kullanılan sebze ve meyveler püre haline getirilirse köpeklerinizin sindirimi daha kolay olacaktır.

Brokoli,havuç,ıspanak karısımlarınızda mutlaka kullanın ve mevsim sebze ve meyvelerinide kullanabilirsiniz.

PRATIK BARF UYGULAMALARI

Barf Hazırlanışı

Bütün besinlerin doğal haliyle, çiğ olarak hazırlandığı, kemik, et, sebze, meyve, yumurta ve süt ürünlerinden oluşan bir beslenme sistemidir.

Köpeğinizin günlük toplam besin ihtiyacı, ideal vucut ağırlığının % 2-5′i oranındadır. Zayıflaması istenen köpeklerde bu oran % 2′ye düşürülür. Enerjik köpeklerde %5′e kadar çıkarılabilir. Bir yaşına kadar “puppy” kabul edilen köpekler, vücut ağırlıklarının % 10′u kadar bir oranda günlük besin alabilirler. BARF sisteminde, aynen doğada olduğu gibi, tüm oranlar göz kararıdır. Köpeğinizi sık sık gözlemlemelisiniz ve gıda oranlarını ayarlamalısınız. İdeal kiloda olan bir köpeğin, vücudunun yan kısımlarını sıvazladığınızda, elinizle kaburga kemiklerini hissedebiliyor olmanız gerekmektedir.

Genel  ortalama olarak, kopeğinizin uzun vadede alması gereken besinlerin oranları şöyledir :

% 50 RMB (Raw Meaty Bones) – Çiğ etli kemikler ( tavuk, hindi, koyun kemikleri )

% 20 Lop et (çiğ dana, koyun, balik, tavuk, hindi eti)

% 5-10 sakatat (Çiğ ciğer, kalp, taslik- tavuk, hindi, koyun, dana)

% 20-25 çiğ sebze + meyve + yumurta + yoğurt + kefit + peynir+peynir altı suyu

Tavsiye edilen vitaminler ve katkı maddeleri :

* Büyük köpekler için gün aşırı balıkyağı ve E-vit hapları
* Zorunlu olmamakla birlikte haftada 2-3 defa B-vitamini ve C-vitamini
* Haftada bir kez, 1′er tatlı kaşığı doğal elma sirkesi, bal ve doğal pekmez (faydalıdır, ancak zorunlu değildir)

Özhan

Özhan

Köpek DOSTU Hayatını köpekler olmadan yaşamak istemeyen,bu meslegi iş ve para için degil huzur bulduğu için yapan köpek egitim ve rehabilitasyonu üzerine çesitli çalismalar, araştirmalar yapan hayvanlar için çok daha güzel bir dünya düşleyen 32 yaşında ATATÜRKCÜ Memleket Sevdalisi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir